Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το engagement στα social media του ξενοδοχείου

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το engagement στα social media του ξενοδοχείου

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για μια επιτυχημένη social media παρουσία ενός ξενοδοχείου είναι η χρήση των κατάλληλων media υλικών όπως φωτογραφίες και video. Στη συνεχή προσπάθεια για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της digital marketing στρατηγικής για λογαριασμό των πελατών μας χρησιμοποιήσαμε πολλών διαφορετικών ειδών φωτογραφίες μετρώντας και αναλύοντας την αποτελεσματικότητα τους. Κριτήριο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας ήταν το engagement των χρηστών με την κάθε φωτογραφία. Ως engagement (διάδραση) εννοούμε τα like, σχολιασμό, share ή re-tweet των διαφόρων χρηστών.

Ποιούς τύπους φωτογραφιών από ξενοδοχεία δημοσιεύσαμε στα social media και συγκρίναμε;

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις φωτογραφίες και τα video σε δύο κύριες ομάδες. Τις επαγγελματικές και αυτές των επισκεπτών (user generated) που δημοσιεύσαν στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας τον τόπο διαμονής τους, δηλαδή το ξενοδοχείο.

Ως επαγγελματικές αναφέρουμε τις κλασσικές “στημένες” φωτογραφίες δωματίων ;άλλα και video που έχουν δεχθεί και κάποια επεξεργασία από κάποιο πρόγραμμα τύπου photoshop. Συνήθως ο τρόπος παρουσίασης είναι αψεγάδιαστος και είναι εντυπωσιακές (εξαιτίας του τρόπου φωτισμού και της επεξεργασίας που έχουν δεχθεί)

Ως φωτογραφίες και video επισκεπτών ορίζουμε το περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει και ανεβάσει στους social media λογαριασμούς τους . Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι οτι η κύρια θεματολογία τους αφορά κυρίως δραστηριότητες και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.

Τα συμπεράσματα

Όπως αρχικά αναφέραμε ως σημείο αναφοράς και μέτρησης λάβαμε τον βαθμό engagement των χρηστών με τις φωτογραφίες στα εξής social media: Facebook, Instagram και Twitter.

hotel social media post engagement difference

Το engagement των social media post ξενοδοχείων βελτιώθηκε κατά 25% με τη χρήση περιεχομένου επισκεπτών

Μετά από μέτρηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώσαμε πως οι φωτογραφίες επισκεπτών ήταν αυτές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό engagement. Συγκεκριμένα οι φωτογραφίες επισκεπτών παρουσίασαν μεγαλύτερο engagement κατά 25% από τις επαγγελματικές φωτογραφίες που είχαμε χρησιμοποιήσει.

Γιατί αυξάνετε το engagement με τις user generated φωτογραφίες;

Μελετώντας τους λόγους για τους οποίους οι φωτογραφίες επισκεπτών βελτιώνουν το engagement των χρηστών καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

 1. Μέσω των φωτογραφιών που δημιουργούνται από τους ίδιους του επισκέπτες οι υπόλοιποι χρήστες λαμβάνουν μια πραγματική αίσθηση του ξενοδοχείου και του περιβάλλοντος του.
 2. Επειδή οι χρήστες γίνονται tag στις φωτογραφίες πολλαπλασιάζεται το reach αλλά και τα likes από τους φίλους που έχουν γίνει tag στα posts (αυτό ισχύει σε Facebook και Twitter).
 3. Με τη χρήση user generated περιεχομένου ουσιαστικά δημιουργείτε και ενισχύετε το αίσθημα της ομαδοποίησης ή αλλιώς community feeling των χρηστών. Με αυτής της μορφής το περιεχόμενο οι χρήστες δημιουργούν την αίσθηση της ανταλλαγής υλικού και εμπειριών.
 4. Οι χρήστες νοιώθουν μια μορφή επιβράβευσης όταν οι φωτογραφίες τους επιλέγονται από το ξενοδοχείο και εμφανίζονται στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων
 5. Η χρήση περιεχομένου επισκεπτών δημιουργεί έναν άτυπο διαγωνισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των επισκεπτών του ξενοδοχείου σας σχετικά με το ποιά θα είναι η καλύτερη φωτογραφία που ανέβει και τελικά θα επιλεγεί από το ξενοδοχείο για να χρησιμοποιηθεί στο social media account του.
 6. Η εμφάνιση περιεχομένου που προέρχεται από άλλους επισκέπτες του ξενοδοχείου σας. ενθαρρύνει και νέους χρήστες/επισκέπτες να “ανεβάσουν” το δικό τους περιεχόμενο.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε και χρησιμοποιείτε φωτογραφίες επισκεπτών

Παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή τυχόν προβλήματων που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν χρησιμοποιείτε περιεχόμενο  που έχουν ανεβάσει οι επισκέπτες του ξενοδοχείου στους προσωπικούς τους λογαριασμούς και θέλετε να αναδημοσιεύσετε στα social media account του ξενοδοχείου σας.

 1. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες παιδιών. Μπορεί ο επισκέπτης του ξενοδοχείου σας να διαθέτει δημόσιο λογαριασμό (public account), και να γνωρίζει οτι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του, μπορεί όμως να ενοχληθεί εάν το ξενοδοχείο μοιράσει την εικόνα αυτή σε ένα ευρύτερο κοινό. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να μπείτε ποτέ στον πειρασμό της αναδημοσίευσης καθότι εμπλέκονται και ανήλικα άτομα.
 2. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φωτογραφίες με πρόσωπα. Εάν επιθυμείτε οπωσδήποτε να αναδημοσιεύσετε μια τέτοια φωτογραφία, επικοινωνήστε με το χρήστη μέσω προσωπικού μήνυματος ζητώντας την συγκατάθεση του προκειμένου να την αναδημοσιεύσετε.
 3. Φροντίστε η ποιότητα της φωτογραφίας να είναι καλή. Εάν δεν είναι, απλά μην την δημοσιεύσετε.
 4. Πάντα να αναφέρετε και να κάνετε tag τον δημιουργό της φωτογραφίας.
 5. Ειδικά στο Instagram, αποφεύγετε να κάνετε follow τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Ο λόγος είναι διότι αυτοί μπορεί να διαθέτουν ένα private account (στο οποίο όμως έχετε πλήρη πρόσβαση επειδή σας το έχουν επιτρέψει) και εσείς θα αναδημοσιεύσετε μια φωτογραφία ή video το οποίο ποτέ δεν ήθελανεξαρχής να μοιρασθούν δημόσια οι δημιουργοί του. Τότε είναι που ξεκινούν οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα.
 6. Το στύλ της φωτογραφίας να συμβαδίζει με την εικόνα που θέλει να “περάσει” το ξενοδοχείο σας και θα συνάδει με το digital branding της επιχείρησης σας.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα οτι η χρήση περιεχομένου (φωτογραφίες και video) που έχουν δημιουργηθεί από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου σας μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του engagement των social media accounts του ξενοδοχείου σας, άλλα θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή του περιεχομένου.

No Comments

Post a Comment