Πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το online PR στο digital marketing του ξενοδοχείου σας.

Πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το online PR στο digital marketing του ξενοδοχείου σας.

Την τελευταία δεκαετία, τα τμήματα δημοσίων σχέσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις απέκτησαν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο, καθώς πέρα των άλλων αρμοδιοτήτων, προσπαθούν να διαμορφώσουν την εσωτερική «κουλτούρα» του ξενοδοχείου άλλα και να προβάλλουν την εικόνα αυτή στο ευρύτερο κοινό. Τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του digital marketing στο χώρο των ξενοδοχείων αναπτύχθηκε και η ψηφιακή μορφή των δημοσίων σχέσεων ή αλλιώς online PR (public relation) που μπορούν να ενισχύσουν το digital marketing του ξενοδοχείου σας.

Ποια η διαφορά των παραδοσιακών Public Relations (PR) με το online PR;

Με την εμφάνιση του online PR δεν μιλάμε για ουσιαστικές διαφορές με τις παραδοσιακές τεχνικές δημοσίων σχέσεων άλλα κυρίως για την μεταφορά αυτών στο χώρο του διαδικτύου και ενίσχυση του εκπεμπόμενου μηνύματος.

Τι περιλαμβάνει μια ορθή στρατηγική online PR;

Πριν την εμφάνιση του online PR, η συνήθης τακτική ήταν τα τμήματα δημοσίων σχέσεων τωνξενοδοχείων να συντάσσουν δελτία τύπου τα οποία και διανείμαν σε μια συγκεκριμένη λίστα αποδεκτών. Με τη χρήση του internet τα δελτία αυτά μπορούν να διανεμηθούν και σε μεγαλύτερη λίστα αποδεκτών.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλατφόρμες ηλεκτρονικής διανομής δελτίων τύπου όπως η Mass Media Distribution και PR Web.

Η ηλεκτρονική διανομή των δελτίων τύπων είναι όμως το μικρότερο από τα οφέλη του online PR. Ας δούμε τι άλλο περιλαμβάνει μια σωστή online PR στρατηγική:

Bloggers

Για να ενισχύσετε την εικόνα του ξενοδοχείου σας, προσελκύστε bloggers που να ταιριάζουν στο ύφος και στυλ του ξενοδοχείου σας. Μια προσεκτική μελέτη του profile των bloggers θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν ταιριάζουν στην εικόνα που θέλετε και το κυριότερο εάν το κοινό που του ακολουθεί είναι το κοινό στο οποίο στοχεύετε.

Blog

Δημιουργήστε μοναδικά άρθρα που σχετίζονται με το ξενοδοχείο σας. Σκεφτείτε πως το άρθρο σας θα λειτουργήσει σαν μια πληροφορία που σχετίζεται με το ξενοδοχείο σας και βρίσκεται στη διάθεση κάθε επισκέπτη 24 ώρες το 24ώρο. Θα πρέπει όμως να δώσετε μεγάλη έμφαση στη μοναδικότητα, αναγνωσιμότητα του περιεχομένου καθώς και να ακολουθεί του βασικούς κανόνες του SEO (Search Engine Optimization) προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.

Social Media

Τα social media αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της online PR στρατηγικής καθώς σας δίνουν την δυνατότητα να μεταδίδεται εικόνες της επιχείρησης, εμπειρίες της διαμονής των επισκεπτών άλλα και όποια άλλη πληροφορία επιθυμείτε. Μην παραμελείτε οι δημοσιεύσεις να είναι στοχευμένες στο κοινό που σας ενδιαφέρει.+

Branding και εικόνα του ξενοδοχείου.

Μην ξεχνάτε πως βασικό συστατικό των PR είναι η εικόνα που θέλετε να εκπέμπει η επιχείρηση σας στοχεύοντας στο κοινό που επιθυμείτε. Μέρος της εικόνας αυτής επηρεάζεται από το τρόπο που “συνομιλείτε” με τους επισκέπτες των social media. Σε παλαιότερο άρθρο μας έχουμε αναλύσει το digital branding και πως θα το επιτύχετε.

Να παρέχετε πληροφορίες και βοήθεια σε online χρήστες

Στο internet υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες στις οποίες οι χρήστες υποβάλλουν τα ερωτήματα τους αναμένοντας απαντήσεις από διάφορους άλλους χρήστες που γνωρίζουν τις σχετικές απαντήσεις. Για παράδειγμα τέτοια πλατφόρμαείναι το quora.com.

Με αυτό το τρόπο θα ενισχύσετε την εικόνα του ξενοδοχείου σας

Ποια είναι τα οφέλη του online PR

Το οφέλη που προκύπτουν από το online PR είναι πολλαπλά. Ας συνοψίσουμε τα κυριότερα:

  1. Μπορείτε να διαμορφώσετε την εικόνα που επιθυμείτε για το ξενοδοχείο σας.
  2. Μπορείτε να αντιληφθείτε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την λειτουργία της επιχείρησης και να προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση αυτών καθώς και να απαντήσετε άμεσα στα παράπονα των επισκεπτών.
  3. Να ενημερώσετε το ευρύτερο κοινό σχετικά με διάφορες ενέργειες και δραστηριότητες που αφορούν το ξενοδοχείο σας, όπως π.χ. ενέργειες περιβαλλοντικής προστασίας ή άλλες ενέργειες εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.

No Comments

Post a Comment