Instagram Stories, μια ιστορία που πρέπει να διηγείται το ξενοδοχείο σας

Instagram Stories, μια ιστορία που πρέπει να διηγείται το ξενοδοχείο σας

Στις 2 Αυγούστου 2016 το Instagram ανακοίνωνε το λανσάρισμα των Instagram Stories και ερχόταν να ταράξει για τα καλά τα νερά του Hotel Digital Marketing. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρέασε το βασικό ανταγωνιστή Snapchat άλλα ανάγκασε τους digital marketeers να αναδιαμορφώσουν την digital και social media marketing στρατηγική των ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Τι είναι τα Instagram Stories;

Τα Instagram Stories είναι μια λειτουργικότητα που προσφέρει η mobile εφαρμογή του Instagram. Μέσω αυτής της λειτουργικότητας ένα Instagram account έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει φωτογραφίες ή video με τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Να εμφανίζονται μόνο για 24 ώρες. Μετά σβήνονται αυτομάτως.
 2. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει κείμενο ή έτοιμα emoji
 3. Ο χρήστης μπορεί να κάνει tag το username του instagram account που επιθυμεί (σε μορφή @accountname
 4. Μπορεί να προσθέσει hashtag που εάν το πατήσει ο επισκέπτης μπορεί να δει όλα τα posts τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο hashtag. Σημείωση: Η λειτουργικότητα αυτή λανσαρίστηκε προ λίγων ημερών και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προώθησης. Η παρακάτω φωτογραφία είναι ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης της δυνατότητας χρήσης του hashtag σε ένα Instagram Story.
παραδειγμα χρήσης hashtag σε instagram story

Παράδειγμα χρήσης hashtag σε instagram story (πατώντας το hashtag εμφανίζονται όλα τα post με το συγκεκριμένο hashtag)

Στο σύγχρονο hotel digital marketing δεν επηρεάζουν μόνο οι διαφημίσεις που εκτελείτε, άλλα και το πόσο καλές ιστορίες / εμπειρίες παρουσιάζετε στους μελλοντικούς σας πελάτες

Ποιοι μπορούν να βλέπουν τα instagram stories του κάθε account

Τα stories των λογαριασμών μπορούν να τα δουν όλοι οι χρήστες αρκεί ο λογαριασμός να μην είναι private. Εμφανίζονται ως ένα κύκλος με την φωτογραφία του χρήστη και ένα περίγραμμα γύρω τους. (Σημείωση: Όποτε εμφανίζεται το περίγραμμα γύρω από την φωτογραφία του χρήστη υποδηλώνει ότι ο χρήστης έχει ανεβάσει κάποιο story)

Που εμφανίζονται τα instagram stories

1. Στην αρχική σελίδα του instagram feed του χρήστη

Ανοίγοντας την εφαρμογή του instagram, στο κινητό, στην επάνω πλευρά εμφανίζονται κατά σειρά τα διάφορα stories των accounts. Πατώντας πάνω στο κύκλο ξεκινάει η αναπαρωγή του story.

παράδειγμα εμφάνισης instagram stories στο βασικό feed

Παράδειγμα εμφάνισης instagram stories στο βασικό feed

2. Στην ενότητα search

Τα stories κάποιων πολύ δημοφιλών accounts μπορούν να εμφανισθούν ως προτεινόμενα στο επάνω μέρος της ενότητα Search.

Τα stories δημοφιλών λογαριασμών εμφανίζονται στην ενότητα search

Παράδειγμα εμφάνισης stories δημοφιλών λογαριασμών που εμφανίζονται στην ενότητα search της instagram εφαρμογής

3. Στο προφίλ του λογαριασμού ενός χρήστη

Ο χρήστης που επισκέπτεται το προφίλ ενός λογαριασμού μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει δημοσιευτεί κάποιο instagram story. Για να μπορέσει να το δει θα πρέπει να πατήσει στη φωτογραφία του λογαριασμού όπως φαίνεται παρακάτω. Υπενθυμίζουμε οτι το χρωματιστό περίγραμμα της φωτογραφίας υποδηλώνει την ύπαρξη ενός story.

τρόπος εμφάνισης ενός instagram story στο προφίλ ενός λογαριασμού

Πατώντας στη φωτογραφία του προφίλ θα οδηγηθείτε στο story που έχει δημιουργήσει ο λογαριασμός

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται τα instagram stories;

Μια από τις μεγάλες διαφορές του digital με το παραδοσιακό marketing, είναι ότι δίνει την ευκαρία της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη (πέραν του ότι τα πάντα είναι μετρήσιμα).  O κυριότερος λόγος είναι η ενίσχυση του πολυπόθητου engagement (αλληλεπίδραση) με τους υπάρχοντες και δυναμικούς followers. Εξίσου σημαντικοί λόγοι είναι οι εξής:

1. Μπορείτε να δημοσιεύσετε περισσότερες από μια εικόνες ή video δίχως να “ενοχλείται” ο χρήστης

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των instagram stories, είναι μπορείτε να ανεβάσετε μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, video ή και boomerang (είναι μια σύντομη μορφή video μέγιστης διάρκειας 6″ που κάνει loop συνεχώς).

Τι θα πρέπει να προσέξετε

 • Μην προσθέσετε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό περιεχομένου. Πολύ πιθανόν να βαρεθεί ο επισκέπτης και να προχωρήσει στο επόμενο story.
 • Mην χρησιμοποιείτε ακατάλληλο σε θέμα ποιότητας και ύφους περιεχομένο εάν δεν έχετε στη διάθεση σας αρκετό και διαφορετικό υλικό να δημοσιεύσετε.

2. Μπορείτε το περιεχόμενο σας να χρησιμοποιηθεί πολλαπλες φορές

Επειδή τα περιεχόμενα των instagram stories εξαφανίζονται μετά από 24 ώρες, μπορείτε να φιλοξενήσετε περιεχόμενο που έχετε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Επίσης υλικό με μικρότερο αντιπροσωπευτικό βαθμό του ξενοδοχείου (που θα δεν θα προτιμούσατε να δημοσιεύσετε ως βασικό post) μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μέρος του story.

3. Μπορείτε να γίνετε πιο δημιουργικοί

Εδώ θεωρούμε οτι βρίσκεται η πεμπτουσία των instagram stories. Η νέα αυτή λειτουργικότητα σας αφήνει να δημιουργήσετε ελεύθερα.  Σε αυτό σας βοηθάει η δυνατότητα σχεδίασης, εισαγωγής κειμένου καθώς και διαφόρων άλλων έτοιμων εικονιδίων πάνω στο υλικό σας.

4. Μπορείτε να αυξήσετε το engagement των followers σας

Τα stories “καταναλώνονται” εύκολα από τους χρήστες. Με αυτό τον τρόπο, έχετε την ευκαιρία να τους φέρετε σε επαφή με το ξενοδοχείο και την επιχείρηση σας. Επιπλέον, θα τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον για να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς . Επίσης, η θέαση των stories βοηθάει γενικότερα τους instagram λογαριασμούς σε θέματα απόδοσης.

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα instagram stories

Όπως προαναφέραμε η δημιουργικότητα στη σύνθεση των stories είναι ανεξάντλητη.  Αυτό δεν τα αφήνει ανεπηρέαστα από τους εξής κανόνες:

 1. Να γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε μέσα από το instagram story σας. Έχουμε δει πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες το ξενοδοχείο απλά δημοσιεύει φωτογραφίες δίχως να εξιστορεί κάτι.
 2. Να δημιουργήσετε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος.
 3. To story να μην ξεπερνάει τα 6 slides (είτε φωτογραφίες ή video).
 4. Να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα stickers και συγκεκριμένα τη δυνατότητα χρήσης hashtag καθώς και την εμφάνιση του username instagram λογαριασμού.
 5. Η επικοινωνία με το χρήση να είναι προσωπική. Τραβήξτε το ενδιαφέρον του θεατή σας, απευθυνθείτε σε αυτόν ή αυτή προσωπικά.

Παραθέτουμε ένα παράδειγμα ενός instagram story που δημιουργήσαμε για το Esperas Hotel το οποίο διακρίνεται για τη μοναδική τοποθεσία και τη μαγευτική θέα που προσφέρει καθώς και το πολύ καλό service του.

παράδειγμα ενός instagram story

 

Πως μετριέται η αποδοση των Instagram Stories

Την στιγμή που εμφανίζεται το story, “τραβάμε” την οθόνη προς τα επάνω και τότε εμφανίζονται τα στατιστικά θέασης. Μπορείτε να δείτε πόσα μοναδικά άτομα έχουν δει το κάθε slide και σε ποιό σημείο έχουν εγκαταλείψει το story σας. Έτσι θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τα αδύναμα σημεία της δικής σας ιστορίας προκειμένου να μην τα επαναλάβετε.

Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε το άρθρο μας Polls: Πως το instagram αυξάνει το engagement των ξενοδοχείων μέσω των stories

Επίσης διαβάστε το νέο μας άρθρο σχετικά με τις 2 νέες λειτουργικότητες των instagram stories που βοηθάνε στο digital marketing των ξενοδοχείων

Η ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσει όποια απορία σχετικά με την ψηφιακή παρουσία ή digital marketing στρατηγική του ξενοδοχείου σας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, κλείστε μια δωρεάν online συνάντηση πατώντας αυτό τον σύνδεσμο.

No Comments

Post a Comment