Τι είναι το digital branding για ξενοδοχεία

digital branding για ξενοδοχεία

Τι είναι το digital branding για ξενοδοχεία

Το Digital Branding είναι ένας από τους πιο δημοφιλής όρους marketing που έχει εισέλθει στο χώρο των marketeers και των ξενοδοχείων. Παλαιότερα, η εφαρμογή του περιοριζόνταν στα websites και στα email. Την τελευταία δεκαετία με την εμφάνιση των διαφόρων social media, ο όρος αυτός ενισχύθηκε πολύ εξαιτίας του πλήθους των μέσων και πλατφορμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ας δώσουμε τον ορισμό του digital branding:

Με τον όρο Digital Branding ονομάζουμε το σύνολο των digital ενεργειών για την δημιουργία ισχυρής εταιρικής ταυτότητας και αξιόπιστης online παρουσίας με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών και διατήρηση των υφιστάμενων.

Ποιά είναι τα βήματα για το σχηματισμό digital branding στρατηγικής;

Κάθε ξενοδοχειακή και τουριστική επιχείρηση θα πρέπει να έχει μια διαφορετική Digital Branding στρατηγική καθότι αυτή επηρεάζεται από μια σειρά παραμέτρων. Ας δούμε λοιπόν πως διαμορφώνεται και ποιά τα στάδια για το σχηματισμό του Digital Brand της επιχείρησης:

Καθορισμός του κοινού και των χαρακτηριστικών του

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην διαμόρφωση της στρατηγικής μας, είναι να γνωρίζουμε όλα τα χαρακτηριστικά που την επηρεάζουν. Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα χαρακτηριστικά σε 3 κύριες κατηγορίες:

 1. Στοχευόμενες αγορές – ποιές είναι οι αγορές και ποιά τα χαρακτηριστικά αυτών στις οποίες στοχεύει η επιχείρηση
 2. Ανάγκες πελατών – ποιά είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πελατών και ποιές οι ανάγκες τους
 3. Διαφοροποίηση –  ποιό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα διαφοροποίηση την επιχείρηση από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό

Μόλις έχουμε συγκεντρώσει και αναλύσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Επίλογη των κατάλληλων ψηφικών μεθόδων και πλατφορμών

Πλεόν, υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων άλλα και πλατφορμών που μπορούμε να επιλέξουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε την στρατηγική μας. Το να συμπεριλάβουμε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες δεν σημαίνει απαραιτήτως και οτι θα επιτύχουμε το στόχο μας, καθότι κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κοινά. Για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα μας,  θα πρέπει να επιλέξουμε πλατφόρμες που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά των πελατών που στοχεύουμε. Εάν θέλαμε να ομαδοποιήσουμε τα πεδία στα οποιά πρέπει να δράσουμε για την δημιουργία ισχυρού digital brand αυτά είναι :

 1. Website – το website της επιχείρησης θα πρέπει να υποστηρίζει τόσο σε αισθητικό άλλα και τεχνικό επίπεδο της εικόνα της επιχείρησης. Ο σχεδιασμός του θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά των κοινών στα οποία στοχεύει. Για παράδειγμα, εάν το κοινό μας αποτελείται κυρίως από οικογένειες ηλικίας 35- 50 ετών θα επιλέξουμε χρώματα άλλα και περιεχόμενο που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης σας.
 2. Content Marketing – Η δημιουργία περιεχομένου (είτε γραπτού κειμένου ή και multimedia περιεχομένου) παίζει καθοριστικο ρόλο στις σύγχρονες τεχνικές για digital branding καθώς ενισχύουν την παρουσία και εικόνα της επιχείρησης σε μηχανές αναζήτησης άλλα και στα μάτια των επισκεπτών.
 3. Social Media – Όπως έχουμε πει υπάρχει μια υπερπληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επιλεγούν αυτά στα οποία θα συναντήσουμε τα στοχευόμενα κοινά και να τα τροφοδοτήσουμε με περιεχόμενο που θα αναδείξουν την επιχείρηση μας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσουμε και τα review sites που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της επιχείρησης.
 4. Email Marketing – Με την σωστή χρήση των τεχνικών email μάρκετινγ μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους πελάτες άλλα διατηρήσουμε επικοινωνία με τους υφιστάμενους.

Υλοποίηση της Digital Branding στρατηγικής

Τώρα που έχουμε διαμορφώσει την στρατηγική μας θα πρέπει να περάσουμε στην φάση της υλοποίησης. Δύο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν την υλοποίηση είναι η συνέπεια και συνεχή παρακολούθηση.

Η σημασία της συνέπειας

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπής στην εκπλήρωση της στρατηγικής μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί content calendars στα οποία έχουμε σημειώσει την ημερομηνία, θεματολογία και μέσο μετάδοσης των μηνυμάτων μας. Η συνέπεια είναι ένα στοιχείο που επιβραβεύεται από τα διάφορα social media και τις μηχανές αναζήτησης.

Συνεχή παρακαλούθηση

Για να επιτύχουμε την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων θα πρέπει συνεχώς να μετράμε και αναλύουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων, μπορούμε να εκτελούμε αλλαγές και να μετράμε τα αποτελέσματα αυτών.

Συνοψίσαμε λοιπόν τα βήματα και την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε για το Digital Branding. Είναι πολύ σημαντικό η επιχείρηση να διαθέτει μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα για την επίτευξη των στόχων της.


Εάν επιθυμείτε μπορείτε να κλείσετε μια δωρεάν online συνάντηση για να συζητήσουμε τις digital marketing ανάγκες του ξενοδοχείου σας

Πατήστε εδώ για να κλείσετε την συνάντηση σας


 

Comment: 1

 • Κων/νος Σερπετίνης
  10 Οκτωβρίου 2017 10:03

  Καλημέρα σας.

  Εξαιρετικο αρθρο πανω σε ενα ακρως ελκυστικο subset του digital marketing; το implementation και το συνεχες optimization της digital branding strategy.

  Συνεχιστε την καλη δουλειά και τις ενδιαφερουσες δημοσιευσεις!

Post a Comment