5 συμβουλές για την αύξηση των direct bookings στο ξενοδοχείο σας

5 συμβουλές για την αύξηση των direct bookings στο ξενοδοχείο σας

Η αύξηση των direct booking αποτελεί τον μόνιμο προβληματισμό για ένα ξενοδοχείο καθώς και μια συνεχή πρόκληση για τα περισσότερα hotel digital marketing agencies. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διατήρηση την λεπτής ισορροπίας μεταξύ Τour Operators, Online Travel Agents (OTA), Travel Agencies και του ξενοδοχείου οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν και το σημαντικότερο μερίδιο του τζίρου της επιχείρησης.

Ας εξετάσουμε τις 5 συμβουλές που θα οδηγήσουν στην αύξηση των απευθείας κρατήσεων στο ξενοδοχείο σας.

ολοκληρωμένη online παρουσία για αύξηση των directt bookings στο ξενοδοχείο

Ένα από τα πολύ σημαντικά στάδια για την αύξηση των direct bookings, είναι η ολοκληρωμένη online παρουσία του ξενοδοχείου

1. Ολοκληρωμένη online παρουσία του ξενοδοχείου σας

Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι πελάτες πριν ολοκληρώσουν την διαδικασία κράτησης του δωματίου θα έχουν αναζητήσει πληροφορίες για το ξενοδοχείο σας σε μηχανές αναζήτησης, social media, review sites άλλα και το website σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η παρουσία σας να είναι ολοκληρωμένη και συνεπής. Με τον όρο συνεπής εννοούμε ότι η ενημέρωση θα πρέπει να είναι πρόσφατη και να μην υπάρχουν μεγάλες περίοδοι μη αναρτήσεων στους λογαριασμούς του ξενοδοχείου. Στο άρθρο μας με τίτλο “Τι κάνουμε στα social media ενός ξενοδοχείου σε off season περίοδο;” παρουσιάζουμε και αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παραμένουν ανενεργοί οι social media λογαριασμοί του ξενοδοχείου σας. Όμως η online παρουσία του ξενοδοχείου δεν περιορίζεται μόνο στην ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων που διαθέτει. Το ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει επικαιροποιημένη επαφή με τους δυνητικούς πελάτες μέσω:

  • Website των ΟΤΑ που συνεργάζεται (ακριβής πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο, πρόσφατες φωτογραφίες και απαντήσεις στα σχόλια και αξιολογήσεις / reviews των χρηστών)
  • Tripadvisor ή και άλλα Review sites όπως Holiday Check (δημοφιλές review site σε Γερμανούς και Πολωνούς επισκέπτες) ή Top Hotels (για Ρώσους επισκέπτες) στα οποία θα πρέπει να εμφανίζονται ακριβής πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο, πρόσφατες φωτογραφίες και οι πρόσφατες απαντήσεις στα σχόλια και αξιολογήσεις / reviews των χρηστών.
  • Google Maps
  • Newsletters που αποστέλλετε στους παλαιούς άλλα και δυνητικούς πελάτες σας

Από την ανάλυση στατιστικών στοιχείων που έχουμε κάνει, προκύπτει οτι ο χρήστης κατά την διάρκεια αναζήτησης πληροφοριών θα έρθει σε επαφή με 3 ή 4 από τα παραπάνω (συμπεριλαμβανομένων των social media και το website του ξενοδοχείου). Σύμφωνα με στοιχεία της Google, οι ενδιαφερόμενοι για να κάνουνε μια απευθείας κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο επισκέπτονται κατά μέσο όρο 21 websites ξενοδοχείων. Το 87% αυτών των χρηστών θα επισκεφθεί και θα επηρεαστεί από τα social media του ξενοδοχείου. Άρα είναι μεγάλης σημασίας η ολοκληρωμένη άλλα και ενημερωμένη online παρουσία του ξενοδοχείου σας.

 

πέτρες σε ισορροπία για αύξηση απευθείας κρατήσεων στο ξενοδοχείο

Δημιουργήστε την κατάλληλη ισορροπία με τους OTA, Tour Operators και Travel Agents

2. Εκμεταλλευτείτε τους Online Travel Agents OTA

Μπορεί ο αντικειμενικός σας στόχος να είναι η αύξηση των απευθείας κρατήσεων στο ξενοδοχείο, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να γίνετε και ορκισμένος εχθρός των ΟΤΑ και να διακόψετε όποια σχέση μαζί τους. Καλώς ή κακώς θα πρέπει να αποδεχθούμε οτι οι ΟΤΑ διαθέτουν πολύ μεγάλα διαφημιστικά budget τα οποία καταναλώνουν για να προωθήσουν, μεταξύ των άλλων, και εσάς. Η διακοπή της παρουσίας σας σε κάποιο ισχυρό OTA έχει τριπλό αρνητικό αποτέλεσμα:

  • Σταματώντας να προωθεί ο ΟΤΑ το ξενοδοχείο σας, μειώνεται ο αριθμός των δυνητικών πελατών σας. Μεγάλο ποσοστό των χρηστών που βλέπουν ένα ξενοδοχείο στο site του OTA στη συνέχεια αναζητούν το website του ξενοδοχείου. Μην ξεχνάτε οτι στόχος μας είναι να οδηγήσουμε όσους περισσότερους χρήστες μπορούμε στο website του ξενοδοχείου καθώς και να του προσφέρουμε κάτι που δεν μπορεί να του προσφέρει ο OTA προκειμένου να αυξήσουμε την πιθανότητα του direct booking.
  • Η εμφάνιση του ξενοδοχείου σας στο site ενός OTA προσδίδει ένα κύρος καθώς συμμετέχετε σε μια κοινότητα η οποία έχει αποδεχθεί την παρουσία σας. Η μη εμφάνιση σας μπορεί να ξενίζει τον δυνητικό πελάτη σας (θα μπορούσε να φανταστεί πάρα πολλούς αρνητικούς λόγους για τους οποίους δεν εμφανίζεστε) και να τον απωθήσει από το να είναι το ξενοδοχείο σας η τελική του επιλογή.
  • Διακόπτωντας την συνεργασία με τους OTA θα μειώσετε τα έσοδα σας δίχως ίσως να έχετε προλάβει να υλοποιήσετε μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη στρατηγική για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων.

Εκμεταλλευτείτε τους OTA στο έπακρο και χτίστε στο μεσοδιάστημα τη δική σας στρατηγική για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων. Δεν θα βγείτε χαμένοι.

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους ΟΤΑ για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων του ξενοδοχείου σας

Παρακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας

Παρακολουθείτε και ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας

3. Παραμείνετε στην αιχμή της τεχνολογίας

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην επίτευξη του στόχου αύξησης απευθείας κρατήσεων είναι η υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις τεχνολογίες για τους μηχανισμούς online booking άλλα και σε τεχνολογίες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο digital marketing του ξενοδοχείου σας και που θα οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο της online κράτησης του ξενοδοχείου σας. Για παράδειγμα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την δημιουργία των chatbots, δηλαδή την δημιουργία αυτοματοποιημένων μηχανισμών που απαντάνε άμεσα στα όποια ερωτήματα που αποστέλλουν με προσωπικό μήνυμα στη Facebook σελίδα του ξενοδοχείου σας. Επίσης, η δημιουργία video 360ο όχι μόνο θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες  σας άλλα και θα επιβραβευθεί από το Facebook εμφανίζοντας το στο newsfeed περισσότερων χρηστών.  Επίσης νέες δυνατότητες ανοίγονται και στο χώρο της πληρωμένης διαφήμισης με την εμφάνιση του programmatic advertising. Μην ξεχνάτε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα. Το website να είναι mobile friendly, ώστε να εμφανίζεται και στις αναζητήσεις μέσω κινητών και tablet. Για να ελέγξετε εάν το site σας είναι mobile friendly πατήστε εδώ.

υπεραξία στους πελάτες απευθείας κρατήσεων στο ξενοδοχείο σας

Δώστε υπεραξία στους πελάτες σας που επιλέγουν να κάνουν μιας απευθείας κράτηση στο ξενοδοχείο σας

4. Προσφέρετε προστιθέμενη αξία στους direct booking πελάτες σας

Προηγουμένως αναφέραμε ότι οι OTA διαθέτουν μεγάλα διαφημιστικά budget τα οποία είναι δύσκολο να “χτυπήσετε” και αυτή είναι η αλήθεια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες το 76% των επισκεπτών πιστεύει οτι οι ΟΤΑ προσφέρουν την καλύτερη δυνατή τιμή. Εσείς όμως διαθέτετε την ευελιξία να προσφέρετε προστιθέμενη αξία στους πελάτες σας που θα επιλέξουν να “κλείσουν” απευθείας μαζί σας. Κάτι το οποίο δεν μπορούν να καταπολεμήσουν με τίποτε οι OTA, Tour Operators και λοιποί Travel Agents. Η προώθηση και η εγγύηση για χαμηλότερες τιμές για direct bookings μέσω του website του ξενοδοχείου σας ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στους υπόλοιπους συνεργάτες σας καθώς θα ενδέχεται να το θεωρήσουν ως μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού και να μην σας προβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Για το λόγο αυτό προσφέρετε αυτή την προστιθέμενη αξία μέσω κάποιου υλικού αγαθού όπως εισιτήριο εισόδου σε ένα διάσημο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής σας, μια δωρεάν ξενάγηση ή κάτι άλλο που να σχετίζεται με το χώρο στον οποίο βρίσκεται η επιχείρηση σας.

Επίσης μια πρόσφατη έρευνα της Google (2016) κατέληξε στο συμπέρασμα οτι το  85% των ανθρώπων είναι brand agnostic. Δηλαδή οτι στη διαδικασία και τα βήματα προς την ολοκλήρωση μιας αγοράς δεν επηρεάζεται από το brand της επιχείρησης και επιλέγει άλλα κριτήρια αγοράς. Άρα υπάρχει περιθώριο για να κερδίσετε τον υποψήφιο πελάτη σας. Δώστε κίνητρα και αξία στον πελάτη που θα επιλέξει να προχωρήσει στην απευθείας κράτηση στο ξενοδοχείο σας.

εύκολοι τρόποι για αύξηση απευθείας κρατήσεων

Δώστε την ευκαιρία στον υποψήφιο πελάτη σας να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει την κράτηση

5. Χρησιμοποιήστε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να ολοκληρωθεί ένα direct booking

Φανταστείτε οτι έχετε διαθέσει όλο σας το budget και την ενέργεια σας προκειμένου να φέρετε τον υποψήφιο πελάτη σας στο website του ξενοδοχείου και να μην είναι δυνατόν να επιλέξει το τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει την κράτηση του. Κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο:

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις

Το email προς τμήμα κρατήσεων

Το button που οδηγεί στο booking engine σας (το οποίο δεν θα πρέπει να ανήκει σε κάποιο OTA)

Η ευελιξιά και η ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει την απευθείας κράτηση ο πελάτης θα βγάλει το ξενοδοχείο σας κερδισμένο.

Η ομάδα είναι πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσει όποια απορία σχετικά με την ψηφιακή παρουσία ή digital marketing στρατηγική του ξενοδοχείου σας και να σας βοηθήσει στο πως να βελτιστοποιήσετε τους στόχους σας. Μπορείτε να κλείσετε μια δωρεάν συνάντηση μαζί μας πατώντας εδώ.

 

No Comments

Post a Comment