5 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν τα ξενοδοχεία στα social media

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν τα ξενοδοχεία στα social media

Τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις με την χρήση των διαφόρων social media μπορούν πλέον να ενισχύσουν το digital marketing τους καθώς και να “χτίσουν” τις σχέσεις με τους δυνητικούς ή υφιστάμενους πελάτες. Μπορεί η κάθε πλατφόρμα να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν.

1. Δεν έχουν καθορίσει το πλάνο και τη digital marketing στρατηγική που θα ακολουθήσουν

Πριν ξεκινήσετε να έχετε παρουσία σε οποιοδήποτε social media θα πρέπει να έχετε μελετήσει προσεκτικά σε ποιούς πραγματικά θέλει να απευθυνθεί και προσεγγίσει το ξενοδοχείο ή η τουριστική επιχείρηση σας. Τα χαρακτηριστικά του κοινού είναι αυτά που καθορίζουν ποιές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσεις θα επιλεγούν και θα χρησιμοποιηθούν τελικά. Μην θεωρήσετε πως επειδή υπάρχει ένα νέο trend με την εμφάνιση κάποιας νέας social media πλατφόρμας ότι θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο και χρήμα σε αυτή. Μπορεί ενδεχόμενως να μην ταιριάζει στο προφίλ του ξενοδοχείου ή της τουριστικής επιχείρησης που εκπροσωπείτε.

Τι θα πρέπει να κάνετε

 1. Μάθετε και αναλύστε το κοινό σας
 2. Ενημερώθείτε για τα δημογραφικά των διαφόρων social media πλατφορμών
 3. Επιλέξτε ποιά από αυτά θα χρησιμοποιήσετε
 4. Δημιουργήστε ένα πλάνο δημοσιεύσεων/post
 5. Καθορίστε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα μετράτε τα αποτελέσματα σας

2. Απότομη αύξηση και μεγάλη βάση followers και fans

Επισκεπτεστε τα διάφορα social media των ανταγωνιστών σας και εκπλήσεστε με τον μεγάλο αριθμό fans και followers που διαθέτουν. Η πρώτη σκέψη που έρχεται αυθόρμητα είναι οτι επιθυμείτε να έχετε έναν κοντινό ή και μεγαλύτερο αριθμό από αυτό των ανταγωνιστών. Συνειρμηκά έρχετε η διαφήμιση που έχετε δει ή εσπευσμένα αναζητείται στο google που υπόσχεται την ραγδαία αύξηση των followers. Και όταν παραγγείλετε αυτό, αυτό είναι και το στιγμίαιο λάθος. Η σελίδα σας αρχίζει να αυξάνει τους followers ή fans της με  χρήστες συνήθως από Ινδία, Πακιστάν. Το θέμα δεν είναι φυλετικό, απλά είναι χρήστες, συνήθως με fake profiles, οι οποίοι δεν συνεισφέρουν στο engagement της σελίδας σας. Αποφύγετε λοιπόν να μπείτε στον πειρασμό αγοράς likes και followers.

Πως μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των followers σας

 1. Να διαθέτετε “Υπομονή και Επιμονή“. Το γνωμικό του Κινέζου στρατηγού Sun Tzu ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα social media. Η επιτυχία θα έρθει μόνο εάν συνεχίσετε την προσπάθεια και έχοντας καταρτήσει το σωστό πλάνο που προαναφέραμε
 2. Πειραματιστείτε ως προς το ύφος των δημοσιεύσεων άλλα και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σας. Ουδείς δεν δημιουργήσε την μαγική φόρμουλα με την πρώτη.
 3. Εάν επιθυμείτε να δείτε πιο γρήγορα αποτελέσματα, επενδύστε κάποια χρήματα με σκοπό την προσέλκυση fans και followers. Η δαπάνη όμως δεν εγγυάται την επιτυχία άλλα ούτε αποτελεί πανάκεια εάν δεν την διαχειριστείτε σωστά.

3. Το ξενοδοχείο ή επιχείρηση να μην απαντάει σε μηνύματα, σχόλια, κριτικές

Τα ωφέλη από την παρουσία των ξενοδοχείων στα διάφορα social media είναι πολλαπλά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε το διαδραστικό χαρακτήρα των social media. Οι χρήστες που θέτουν ένα ερώτημα ή κάνουν ένα σχόλιο ή μια κριτική, αξίζουν της προσοχή σας και της απάντηση σας. Η απάντηση σας μπορεί να ακολουθεί την τονικότητα και το προφίλ του ξενοδοχείου (μην ξεχνάτε πάντα ποιό είναι το κοινό σας) άλλα σίγουρα θα πρέπει πάντα να απαντάτε. Μια άμεση και σωστή απάντηση μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των direct bookings. Σας προτείνουμε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας (περιέχει και παράδειγμα).  Σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τα 5 στάδια του ταξιδιού είναι ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση μέσω της παρουσίας της στα social media επηρεάζει αρκετά στάδια. Επειδή μέρος της παρουσίας αποτελούν και τα διάφορα review sites (π.χ. Tripadvisor ή ακόμα και τα reviews που παρέχονται μέσω Facebook), έχουμε αναπτύξει ένα συμβουλευτικό άρθρο για τον τρόπο απάντησης σε ένα αρνητικό σχόλιο. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

4. Δεν παρακολουθούν την απόδοση των posts

Για να αποδώσει τα μέγιστα η παρουσία στα social media δεν απαιτείται απλώς η μετάδοση των μηνυμάτων μέσω του posts,  tweets ή οποιαδήποτε άλλη μορφή. Η συνεχής παρακαλούθηση της απόδοσης των μηνυμάτων είναι προαπαιτούμενη. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα στατιστικά σύμφωνα με τους στόχους που έχετε θέσει να επιτευχθούν μέσω τα social media για την επιχείρηση σας. Εάν παραδείγματος χάριν, επιθυμείτε την αύξηση του brand awareness τότε σίγουρα θα πρέπει να σας απασχολεί το πλήθος των ατόμων στα οποία “φτάνει” το μήνυμα σας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει ξεχνάτε ένα από το key metrics των social media που αποτελεί το engagement, δηλαδή την διάδραση των χρηστών με το μήνυμα σας.

Ποια στατιστικά θα πρέπει να παρακολουθείτε;

Όπως προείπαμε τα στατιστικά θα καθοριστούν από τους στόχους που έχετε θέσει στο πλάνο σας μέσω social media.

5. Υπερδιαφημίζουν το ξενοδοχείο με λάθος τρόπο

Τα social media παρουσιάζουν αρκετά χαρακτηριστικά της καθημερινής offline επικοινωνίας. Σκεφτείτε ένα πωλητή που σας προσεγγίζει και σας μιλάει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που προωθεί. Μετά από λίγο δεν θα νοιώσετε πως η πώληση είναι το μοναδικό του επιθυμητό αποτέλεσμα δίχως να τον απασχολεί με ποιό τρόπο το προϊόν αυτό θα καλύψει όποια τυχόν ανάγκη σας. Έτσι ακριβώς και στα social media το ξενοδοχείο θα πρέπει να αποφεύγει να παρουσιάζει μόνο εκπληκτικές φωτογραφίες των δωματίων και άλλων χώρων ξεχνώντας να μεταφέρει την εμπειρία διαμονής. Στο κάτω κάτω της γραφής ένα ταξίδι και οι διακοπές είναι μια εμπειρία.

Πως μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα;

 1. Δώστε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης στο ξενοδοχείο ή και στο γύρω χώρο σας.
 2. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες επισκεπτών σας για να μεταφέρετε μια πιο ερασιτεχνική (και πιο αληθινή) εικόνα σας.
 3. Μην χρησιμοποείτε υπεροπτικό λόγο και παραμείνετε ταπεινός στα μηνύματα που μεταδίδετε.

Η ομάδα της Nea Mesa μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε να μεγιστοποιήσετε την παρουσία του ξενοδοχείου σας στα social καθώς να υλοποίησετε μια ολοκληρωμένη digital marketing στρατηγική για την επίτευξη των όποιων στόχων έχετε θέσει.

No Comments

Post a Comment